Трикратният ляв бивш министър-председател на Словакия Роберт Фицо победи младия си либерален

...
 Трикратният ляв бивш министър-председател на Словакия Роберт Фицо победи младия си либерален
Коментари Харесай

Роберт Фицо победи на изборите в Словакия

 

Трикратният ляв някогашен министър-председател на Словакия Роберт Фицо победи младия си демократичен съперник на парламентарни избори след акция, в която намерено призоваваше " нито патрон повече " да не се дава като военната помощ за Украйна.

Но миналият към лагера на национал-популистите Фицо ще би трябвало да завоюва съдружници, с цел да сформира идващото държавно управление, демонстрират съвсем окончателните резултати от вота в събота.

При 98% преброени бюлетини, партията на Фицо SMER-SSD води с 23.37% от гласовете, предава Dnevnik.bg. Следва демократичната Прогресивна Словакия (PS) с 16.86%, а HLAS (Глас), която може да играе основната роля за сформиране на идващото държавно управление, е трета с 15.03%.

Бившият съпартиец на Фицо и водач на насочената към левицата HLAS Петер Пелегрини държи отворени своите благоприятни условия за бъдещи обединения.

Правителство, ръководено от Фицо и неговата партия SMER-SSD, евентуално би включило Словакия към Унгария в оспорването на консенсуса на Европейския съюз по отношение на поддръжката за Украйна - тъкмо както блокът се стреми да резервира единството в опълчването на нашествието на Русия, разяснява " Ройтерс ".

Това също би било сигнал за по-нататъшна смяна в района против политическия демократизъм, която може да се ускори, в случай че консервативната PiS завоюва избори в Полша на 15 октомври. Партията на Фицо е по-националистическа и обществено консервативна, критикувайки обществения демократизъм, който съгласно нея е натрапен от Брюксел. PS е демократична във връзка с зелените политики, ЛГБТ правата, по-задълбочената европейска интеграция и човешките права.

" Искаме да оценим всичко, тъй че ще изчакаме окончателните резултати от преброяването ", сподели Роберт Калинак, претендент от SMER-SSD и дълготраен съдружник на Фицо, добавяйки, че партията ще разяснява цялостните резултати по-късно в неделя.

Новото държавно управление, което и да е то, ще наследи възходящ бюджетен недостиг, плануван да надвиши 7% от Брутният вътрешен продукт и да бъде най-високият в еврозоната.

Екзит пол анкетите бяха в интерес на PS, само че резултатите се трансформираха през нощта в интерес на Фицо, откривайки вероятността той да завоюва четвърти престой като министър председател след ръководещите държавни управления през 2006-2010 година и 2012-2018 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР